Skip to content

Tel: +31613115892

Rhythmic Movement Training Wat is dat nu eigenlijk?

Wie heeft er baat bij deze therapie?

Kinderen en volwassenen met niet goed ontwikkelde reflexen kunnen hierdoor moeite hebben met: ADD / ADHD, dyslexie, autisme, motorische problemen, houdingsproblemen, emotionele en gedragsproblemen.

Actieve reflexen:

Elke baby die wordt geboren beschikt over een heleboel aangeboren bewegingen. Deze bewegingen noemen ze de reflexen. Die zijn al vroeg tijdens de zwangerschap ontstaan of ontstaan na de geboorte. Die bewegingen zijn nodig om bijvoorbeeld de bevalling goed door te komen, om te overleven en jezelf te beschermen gedurende de eerste maanden van je leven.

Bekende reflexen zijn de zuigreflex, de zoekreflex, de loopreflex en de valreflex. Iedereen heeft deze reflexen. Wanneer je de reflexen stimuleert, reageren deze automatisch.

De ontwikkeling van de reflexen is de basis van de ontwikkeling van een kind. Net zoals de ogen (visueel), de oren (auditief) en het werkgeheugen. Zie de bouwblokken hiernaast. 

Op het moment dat een reflex niet goed ontwikkeld is, kan de daarop volgende ontwikkeling vertraging oplopen of helemaal niet ontstaan. Denk maar aan een blokkentoren waarvan de onderste blokken wat labiel zijn…

Een voorbeeld van een reflex

Als de ATNR-reflex ( het hoofd omhoog kunnen houden in ligstand ) niet goed ontwikkeld is, kunnen kinderen visuele problemen hebben. Oogproblemen kunnen lees- en spellingsproblemen geven. De ogen kunnen gaan tranen of rood worden. Ook kunnen er evenwichtsproblemen zijn. En kan het kind links- en rechts vaak verwarren. Of een kind schrijft zowel met rechts als met links.

Ook kunnen kinderen moeite hebben met het vangen en gooien van een bal. Ook andere sportvaardigheden kunnen achterblijven. Dit komt door ongecoördineerde bewegingen en oog-volgproblemen.

Een actieve ATNR ( actief is belemmerend bij reflexen) beïnvloedt sportieve prestaties. Het kind kan moeite hebben met hardlopen, skiën, skeeleren, etc.. Leren zwemmen kan een uitdaging zijn, vooral de schoolslag. Vaak ziet men bij de borstcrawl een slechte, spetterende, rollende zwemstijl.

Het gedrag of de bewegingen die het kind vertoont is het antwoord van de reflex, niet het probleem!

Wat is nu Rhythmic Movement Training?

Rhythmic Movement Training (RMT) onderzoekt de rol van natuurlijke ontwikkelingsbewegingen van baby’s tijdens de verschillende stadia van ontwikkeling:

– Voor de geboorte.
– De eerste zes maanden na de geboorte.
– Als het kind op zijn handen en knieën kruipt.
– Als het kind leert lopen.

Deze bewegingen zijn van cruciaal belang voor de basis van het zenuwstelsel, bijv. het vermogen tot leren. Ook belangrijk voor de groei en myelinisatie ( de zenuwgeleiding) in de hersenen. Ze zijn ook van belang voor het vaststellen van controle over het hoofd, spiertonus en houding, de basis van ons vermogen om gemakkelijk te kunnen bewegen.

Waar kan het bij helpen

RMT werkt met de integratie van de primitieve reflexen, deze zijn betrokken bij het leren van uitdagingen zoals ADD / ADHD, dyslexie, dyspraxie, schrijfproblemen, concentratieproblemen, coördinatie moeilijkheden en bijvoorbeeld het Syndroom van Asperger.

Het is ook succesvol in het werken met mensen met angst, paniek, emotionele onevenwichtigheden, gedragsproblemen, schizofrenie, Parkinson, psychose en PTSS.

Bewegingen om reflexen te integreren:
 

RMT vormt de basis voor het optimaliseren van onze bewegingen en het integreren van de reflexen. Het is al toe te passen bij baby’s. Bijvoorbeeld wanneer een baby maar niet om kan/leert rollen.                                                   

De bewegingen zijn effectief voor reflexintegratie, de hersenen als geheel, het optimaliseren van vaardigheden en het verminderen van stress waardoor een kind bijvoorbeeld tot leren kan komen.

Niet geïntegreerde reflexen kunnen worden veroorzaakt door:
  • Stress van de moeder en/of baby tijdens de zwangerschap: zwangerschapsvergiftiging, stress, ongeluk, stuitligging, geboortetrauma en/of keizersnede.
  • Ontbreken van veel beweging in de babytijd: het kind wordt veel in een loopstoeltje, maxi-cosie of wipstoeltje gezet.
  • Ziekte, trauma, verwonding of chronische stress.
  • Complicaties met vaccinaties.
  • Dieet onevenwichtigheden of gevoeligheden.
  • Reflexen die zijn geïntegreerd in de kindertijd kunnen later opnieuw activeren als gevolg van trauma, verwonding en stress. 
Het belang van het integreren van de reflexen:

Primitieve reflexen zijn automatische bewegingen die essentieel zijn voor de ontwikkeling van de controle over het hoofd, spierspanning en sensorische integratie. Zij vormen de basis van onze lichaamshouding, de levenslange reflexen. Deze primitieve reflexen ontstaan veelal in de baarmoeder en in de babytijd en worden geïntegreerd als de bewegingen hun werk doen. Dan worden de bewegingen meer geoefende en gecontroleerd. Wanneer de reflexen actief blijven kunnen er veel problemen ontstaan.

Onvolledige integratie van reflexen kan een bijdragende oorzaak van ADD / ADHD, autisme, vertraging in de ontwikkeling, zintuiglijke integratie stoornissen, zicht en gehoor problemen, gedragsuitdagingen, extreme verlegenheid, gebrek aan vertrouwen en verslavingen tot gevolg hebben. Ritmische bewegingen helpen kinderen en volwassenen de reflexen te integreren.