Hooggevoeligheid begrijpen en begeleiden
HOOGSENSITIVITEIT & de kindercoach
Vaak spreken we, in plaats van hooggevoeligheid, van hoog sensitieve personen (HSP) of hoog sensitieve kinderen (HSK). Een HSP is iemand, die gevoelsmatig een extra scherp afgestelde antenne heeft. Hij kan zich goed inleven in personen en situaties en voelt dit in zijn lijf.
Scherpe zintuigen
Hoogsensitiviteit is een prachtige karaktertrek, maar soms best moeilijk om mee om te gaan. Hoogsensitieve kinderen kunnen zich ‘anders’ dan anderen voelen, het zijn vaak vroegwijze kinderen met een groot rechtvaardigheidsgevoel. Ze hebben graag harmonie om hen heen en hebben een hekel aan ruzie en geweld. Ze kunnen overdonderd worden door prikkels (van buitenaf, maar ook van binnenuit). Vaak zijn het piekeraars, daardoor zitten ze vaak ‘in hun hoofd’. Ze voelen zo veel, dat ze er maar over blijven nadenken.
Naast het gevoel kunnen ook andere zintuigen scherper ‘afgesteld’ zijn dan gemiddeld. Denk aan: een harde stem van de leerkracht om orde te houden in de klas. Een hoogsensitief kind zal dan al snel het gevoel hebben dat de leerkracht boos is omdat het geluid harder binnenkomt dan gemiddeld. Maar ook bij proeven (ieuwk!…..bij stukjes in het eten of een andere smaak), zien (alle details kunnen vertellen over een situatie) en ruiken (sterk associëren bij reuk). Sommige kinderen kunnen zelfs paranormale ervaringen hebben.
Hoogsensitieve kinderen en coaching
Als kindercoach leer ik het kind, maar ook de ouder, hoe hoogsensitiviteit in elkaar zit. Als ze begrijpen hoe het in zichzelf werkt is de helft van de zorgen al verdwenen. Ze gaan ook begrijpen dat zij niet heel anders zijn, want 1 op de 5 personen is hoogsensitief. De kinderen krijgen tijdens de coaching handvatten aangereikt waarmee ze leren hoe ze met lastige situaties om kunnen gaan.
Afhankelijk van de situatie zet ik de methode Sensikids in of gebruik ik tools hiervan op de manier die het beste bij uw kind past. Daarnaast gaan we samen aan de slag om hun eigen talenten en kwaliteiten te vinden. Hoe kunnen zij die het best inzetten om zich goed te voelen?
Na gemiddeld 7 sessies is het kind al een heel eind op weg en kan het vaak op eigen kracht verder.
Belangrijk daarbij is dat een hoogsensitief kind een ander aanpak van de ouders vraagt. Dat vraagt wat extra van u als ouder, zeker als een een hoogsensitief kind met sterke wil (strong-willed) heeft! Tijdens het traject is uw inbreng dan ook van grote waarde voor mij, waar lopen jullie tegen aan, hoe reageert op uw kind, hoe is uw stemgebruik en nog meer. Wanneer nodig kunnen we een oudersessie inplannen waarin we gaan inzoomen wat er precies met u gebeurt in een situatie met uw kind en wat u gaat helpen.
Meer weten? Of graag een afspraak maken?
Wilt u meer informatie over hoogsensitiviteit bij kinderen, of u zelf, neemt u dan vrijblijvend contact op.
Gedragskenmerken van een hooggevoelig kind
- Neemt subtiele veranderingen snel waar (beeld, geluid, sfeer etc).
- Schrikt al snel van (plotselinge) geluiden.
- Raakt overrompeld door plekken waar veel mensen zijn.
- Raakt snel gestrest bij veranderingen of onverwachte gebeurtenissen.
- Is sfeergevoelig: reageert sterk als de sfeer bijvoorbeeld beladen is.
- Merkt emoties bij anderen op: verdriet, onzekerheid, irritaties.
- Presteert beter wanneer anderen niet meekijken.
- Wil het in de ogen van anderen graag goed doen.
- Is vaak perfectionistisch. Bijvoorbeeld: gooit kleurplaat weg als het even buiten de lijntjes komt.
- Heeft last van kriebelende of prikkende kleding.
- Raakt overstuur als je op strenge toon spreekt.
- Raakt diep gekwetst door negatief commentaar van anderen.
- Heeft een diepe beleving: stelt diepzinnige vragen en maakt wijze opmerkingen ‘uit het niets’
- Raakt vertederd door kleine dingen: bloemetjes, beestjes etc.
- Heeft een groot rechtvaardigheidsgevoel.